Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon
Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon

Blog

A 10 leggyakoribb hiba, amiket lehet, hogy már te is elkövettél.

a férfi hibázott

A mai blogposztban a 10 leggyakoribb hibáról szeretnénk mesélni neked a nyelvtanulásban. Ezek olyan hibák, amelyek sokkal nehezebbé teszik az emberek számára a hatékony nyelvtanulást.

  1. Túl gyorsan, és túl sokat akarsz tanulni egyszerre
  2. Azt gondolod, hogy nem fogod elfelejteni az egyszer megjegyzett szavakat és kifejezéseket
  3. Megpróbálod bemagolni a nyelvtani szabályokat vagy a nyelvtani táblázatokat.
  4. Azt gondolod, hogy a tanult nyelvet már az első pár óra után megérted
  5. Túl sokáig maradsz a könnyen érthető és elvégezhető anyagnál
  6. Azt gondolod, hogy 1-2 szóval már bárhol elboldogulsz
  7. Azt gondolod, hogy a nyelvtudáshoz nem kell tudnod beszélni
  8. Félsz hibázni
  9. Nem beszélsz anyanyelvi szinten lévő személyekkel
  10. Elvárod, hogy az anyanyelvi beszélők a tanult nyelven válaszoljanak

Ezt a 10 leggyakoribb hibát fogjuk végig elemezni. Steven Kaufmann véleménye és tapasztalata szerint, ha ezek közül a hibák közül néhányat (vagy mindegyiket) el tudod kerülni, akkor sikeresebb nyelvtanuló leszel.

1. hiba: Túl gyorsan, és túl sokat akarsz tanulni egyszerre

Rengetegen várják el, hogy néhány hét alatt megtanulják a nyelvet, és vannak rendszerek és emberek, akik, gyors sikert ígérnek, és persze nem érik el ezt a célt. És akkor az emberek azt gondolják, nos, egyszerűen nincs tehetségem a nyelvtanuláshoz. Ez részben annak is köszönhető, ahogyan a nyelveket az iskolában tanítják, ahol a tanulók közül sokan nem motiváltak, ahol a hangsúly a vizsgákon való megfelelésen van, és így az emberek meggyőződnek arról, hogy nem tudnak tanulni. De az egyik oka annak, hogy az emberek azt hiszik, hogy nem tudnak tanulni, az, hogy irreális elvárásaik vannak. Az első hiba tehát az, hogy ne legyenek irreális elvárásaid. Ez időbe fog telni.

2. hiba: Azt gondolod, hogy nem fogod elfelejteni az egyszer megjegyzett szavakat és kifejezéseket

Akár egy szót, akár egy kifejezést, akár egy nyelvtani mintát tanulnak meg az emberek úgy gondolják, hogy ezeket a dolgokat csak használni és felismerni kell tudni. Azonban gyakran elfelejtjük, amit megtanultunk, és ez sajnos a tanulási folyamat része. Sokan felháborodnak, amikor a legalapvetőbb dolgokat is folyton elfelejtik, még akkor is, ha újra és újra találkoznak velük. Ez azonban teljesen normális.

3. hiba: Megpróbáljuk bemagolni a nyelvtani szabályokat vagy a nyelvtani táblázatokat.

Az emberek rengeteg időt töltenek azzal, hogy megpróbálnak nyelvtani szabályokat memorizálni, vagy grammatikai gyakorlatokat végezni, hogy belefúrják az agyukba a nyelv bizonyos alapvető szerkezeteit. A ragozási vagy deklinációs táblázatokon fúrják magukat, és megpróbálják megjegyezni a különböző esetek, a különböző nemek végződéseit. Persze ez nagyon nehéz feladat.

Nincs semmi baj a tanulással, a gyakorlással. Nincs abban semmi rossz, ha megnézzük a magyarázatokat, példákat látunk, és gyorsan átnézzük a táblázatokat, de ami hiba, az az, hogy azt várjuk, hogy emlékezni fogunk rájuk. Nem fogsz emlékezni rájuk. Ezekre a nyelvtani szerkezetekre vagy esetvégződésekre vagy ragozási formákra példákkal kell majd találkoznod, különböző kontextusokban kell majd használnod őket. Utána még egyszer átnézed a táblázatot, és a magyarázatot, mielőtt lassan, lassan szokásoddá válnak az új nyelv használatában. Azonban még így is hibázhatsz. De az, hogy ezeket a szabályokat és táblázatokat előre megpróbáljuk elsajátítani, véleményem szerint nagy hiba.

4. hiba: Azt gondolod, hogy a tanult nyelvet már az első pár óra után megérted

Rengeteg tanuló van, aki azt várja, hogy a nyelv azonnal érthetővé válik. Fontos megérteni, hogy a nyelv kiolvasásához időre van szükség, és nem szabad nagy elvárásokat támasztani vele szemben. A köd fokozatosan felszáll, és a nyelv idővel egyre világosabbá válik. Ha ennek bekövetkezését már a tanulás első napjától várjuk, akkor ez csak frusztrációhoz vezet.

5. hiba: Túl sokáig maradsz a könnyen érthető és elvégezhető anyagnál

Az emberek gyakran túl sokáig maradnak a kényelmes helyzetekben, ez pedig szintén hiba. Bár kielégítő érzés, ha értjük, amit hallgatunk, ki kell lépni a komfortzónából, és kihívást kell keresnünk magunknak érdekesebb, és nehezebben értelmezhető tartalmakkal. Kezdetben a tanulóknak sok ismétlésre van szükségük, és a legjobb, ha olyan tartalmakat használnak, mint a LingQ-nál található Mini Stories, amelyekben sok az ismétlés. Sokan azonban megmaradnak a számukra már könnyűvé vált tartalmaknál, ami nem a legjobb módja a nyelvtanulásnak.

6. hiba: Azt gondolod, hogy 1-2 szóval már bárhol elboldogulsz

Az emberek azt hiszik, hogy kevés szóval is boldogulnak, legyen szó akár hallgatásról, akár beszédről. Ez egy tévedés. Ahhoz, hogy megértsünk bármi érdekes, jelentős dolgot, vagy ahhoz, hogy egy másik felnőtt emberrel beszélgessünk egy érdekes témáról, valójában sok szókincsre van szükségünk. Még ha be is tudod magad tanítani arra, hogy egy pár dolgot viszonylag folyékonyan tudj mondani kevés szót használva, akkor ez a beszélgetést arra a kis szókincsre fogja korlátozni, amivel már rendelkezel. A másik személyt pedig arra kényszeríted, hogy a saját szűk szókincsed korlátozott tartományán belül maradjon. Így nem fognak növekedni a nyelvi képességeid.

7. hiba: Azt gondolod, hogy a nyelvtudáshoz nem kell tudnod beszélni

Sokan azt feltételezik, hogy nem kell tudniuk szóban kommunikálni egy nyelv ismeretéhez, mert csak ritkán használják a bizonyos tanult idegen nyelvet. Azért fordulhat ez elő, mert olyan országban élnek, ahol nem beszélik azt a nyelvet, amit tanulnak és hetente csak egyszer-kétszer van lehetőségük arra, hogy használják tudásukat. Az pedig, hogy nem tudnak jól beszélni frusztrálhatja őket.

Ahhoz, hogy jól beszélj, nincs mese, sokat kell beszélned. Ha nem vagy abban a helyzetben, hogy sokat tudj beszélni vagy nem vagy olyan helyen, ahol találkozhatsz az adott nyelvi csoporthoz tartozó emberekkel, esetleg nem lehetsz abban az országban, ahol az adott nyelvet beszélik, akkor a heti két-háromszori beszéd nem teszi lehetővé, hogy elég jól beszélj. Még ha sokat hallgatsz és olvasol is. Persze azért ne legyetek túlságosan igényesek, és ne ostorozzátok magatokat, ha nem beszéltek olyan jól, mint ahogyan azt szeretnétek. Ha gyakran kerülsz olyan helyzetekbe, ahol sokat kell kommunikálnod, a beszéded elég gyorsan javulni fog.

8. hiba: Félsz hibázni

Ugyanezen a vonalon egy másik nagy hiba, hogy az emberek félnek attól, hogy hibáznak, amikor beszélnek, és túl szigorúak magukkal. Akárhogy is beszélsz, légy magabiztos és büszke magadra. Valószínűleg jobban beszélsz, mint gondolnád, ha kommunikálsz, és a másik személy látszólag érti, amit mondasz, és te is érted, amit ő mond. Küzdesz, hogy megtaláld azokat a szavakat, amelyekre nem emlékszel vagy azokat a szavakat, amelyeket már ismersz? Tudod, de nem találod őket, amikor szükséged van rájuk, mert nyomás van rajtad? Mindez rendben van. Tehát ne féljetek a hibáktól, és ne idegeskedjetek, ha hibáztok. Ezekből lehet tanulni.

9. hiba: Nem beszélsz anyanyelvi szinten lévő személyekkel

Sokan csak más, nem anyanyelvi beszélőkkel beszélnek. Ez lehet egy beszélgetőcsoport Japánban, Brazíliában vagy más országban. Nincs ezzel semmi baj, ha nem tudsz anyanyelvi emberekkel beszélni. De jellemzően ezekben a helyzetekben a használt szókincs skálája korlátozott. A beszélgetés, a témák is korlátozottak. Nagyon gyakran egyfajta teljesítményverseny jellegű szituációvá válik a szituáció. Ez nem valódi kommunikáció. Inkább csak megmutatjuk, hogy mit tudunk a nyelven. Ez nagyon hasznos lehet a kimenet gyakorlására, de végső soron lehetőséget kell találnia arra, hogy anyanyelvi beszélőkkel beszélgethess, ami kihívást jelentenek neked, mert ők szélesebb szókincset használnak, és lehet, hogy más akcentusuk is van.

10. hiba: Elvárod, hogy az anyanyelvi beszélők a tanult nyelven válaszoljanak

Az én tapasztalatom szerint anyanyelvi beszélőkkel kell elkezdeni beszélgetni. Gyakran hallják az emberek, hogy sokan panaszkodnak: „Tudod, X nyelvet tanulok. Ha X nyelv anyanyelvi beszélőjével beszélek, ő jellemzően angolul válaszol, és ez nagyon frusztráló és idegesítő.” Gondoljunk bele, ők nem tanárok. Nem azért bíztad meg őket, hogy megtanítsák neked a nyelvet. Ők olyan személyek, akik egyszerűen csak kommunikálni szeretnének.

Ezért a kihívás számodra, mint tanuló számára az az, hogy olyan jól beszélj azon a nyelven, amelyet tanulsz, hogy az illető jól érezze magát. Ha az illető jól érzi magát, a legtöbb esetben inkább a saját nyelvén fog válaszolni neked. És még ha jobb is vagy nála abban a nyelvben, minden joga megvan ahhoz, hogy azt mondja: „Gyakorolni akarom az angolomat”. Ahogy te is gyakorolni akarod a franciát, vagy akármilyen nyelvet, a németet vagy a kínait. Tehát, ha elég anyanyelvi beszélővel találkozol, elég sokan fognak válaszolni azon a nyelven, amit tanulsz, de nem haragudhatsz, ha inkább angolul szeretnének beszélni.

Tehát itt van 10 nagyon gyakori hiba. Ezeket, azt javaslom az embereknek, hogy próbálják meg elkerülni, és ha ezt megteszik, akkor azt fogják tapasztalni, hogy a nyelvtanulási sikerességi arányuk javulni fog.

Ha tetszett a cikk, és szívesen tanulnál velünk, akkor kattints IDE.

További izgalmas tartalmakért kövessetek be minket Facebookon, Instagramon és LinkedInen!

Forrás:

Kaufmann, S. (2023). 10 Language Learning Mistakes You’re Probably Making (And How to Fix Them) [YouTube Video]. In YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=AKbFGGAOEoU

Ezek is érdekelhetnek

Nincs több fordítás! - Hogyan hozzunk létre egy második agyat egy idegen nyelven.
Tapasztaltál már ilyet korábban? Szeretnél mondani valamit a tanult nyelveden, de mindig úgy érzed, hogy először le kell fordítanod magyarról a mondatokat? Pedig, ha folyékonyan akarsz beszélni egy nyelven, akkor...
Hogyan értsük meg a különböző kultúrákat? 20 lefordíthatatlan szó.
Hogyan ismerjük meg a különböző kultúrákat? A héten 20 lefordíthatatlan szót hoztunk el Neked mindenféle nyelvből, amelyek olyan érzelmeket, fogalmakat vagy tapasztalatokat fogalmaznak meg, amelyeket magyarul nem lehet könnyen kifejezni....
Hogyan tanulnék spanyolul (ha újra kezdhetném) - 9 tipp spanyol tanuláshoz.
A mai blogbejegyzésben Anna Lenkovska osztja meg velünk spanyol tanulási útját. Hat éve tanul spanyolul, és úgy érzi, hogy nagyon sok olyan dolog van, amit, ha visszamehetne az időben másképp...