Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon
Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon

Blog

Angol/Német Élménytábor Horvátországban, és a hozzá vezető út… – Interjú Földes Borbála Eszterrel.

angol német élménytábor fotó, a kép egy csapat fiatalt mutat, akik egy feladatot próbálnak megoldani

A héten Bori mesél nekünk arról, honnan jött neki a nyelvtanulós táborok szervezésének ötlete, ő honnan merített motivációt a nyelvtanulásra, valamint a nemsokára megrendezésre kerülő Angol/Német Élménytáborról is olvashatunk tőle. Ne felejts el minél hamarabb jelentkezni a táborba, hiszen már csak 3 hét van hátra április 20-ig, azaz a jelentkezési határidőig. Ne maradj le! Életre szóló élmény lesz. 🙂

Honnan is indult a tábor ötlete?

Szerettem volna egy olyan nyelvi utazást megalkotni, ahol rövid idő alatt nagy hatással lehetünk a diák személyiségére, fejlődésére, nyelvtudására. Azt szerettem volna, hogy mások is megtapasztalhassák: egy hét elegendő, hogy fenekestől felforduljon a tanulásról alkotott képünk. Hogy a résztvevők belekóstolhassanak abba az életérzésbe: „NINCS LEHETETLEN! BÁRMIRE KÉPES VAGYOK, ha eldöntöm, és fókuszt helyezek rá.” Mert ez az érzés lehet az élet legfrenetikusabb mozgatórugója.

Választhatjuk azt az életet, amikor hánykódunk a hullámok hátán, pislogva figyeljük, hogy vajon merre sodor az ár. De választhatjuk azt az életet is, amikor pikk-pakk megtanulunk bárkát építeni magunknak, majd hajót vagy akár tengeralattjárót is! Mennyire más érzés úgy élni, hogy mindenre képesnek érzed magad? Cselekvő, tettrekész vagy, fejest ugrasz a szenvedélyedbe, folyamatosan fejleszted magad. Szinte nevetve lerázod magadról a fékeket, az akadályokat.

Én annak idején, gyerekkoromban motiválatlan, lusta gyerek voltam, akinek csupán a józan paraszti esze és a figyelme tette lehetővé, hogy jó tanuló lehessen. Biztos nem a tanulással eltöltött idő! Sötétnek láttam a jövőt, nem tudtam elképzelni, hogy olyan életre vágynék, mint a szüleimé. Mókuskerék. Nem, köszönöm!

Egy fantasztikus dél-olasz utazás varázsütésre megváltoztatott bennem mindent, megváltoztatott engem! 20 évesen egy olaszországi nyelvi kurzusra jelentkeztem, mert előtte valahogy sehogy sem sikerült zöld ágra vergődni az olasszal. Tudván, hogy a következő évben gazdasági középfokú nyelvvizsgát kellett tennem, rá kellett ébrednem: ha valamit nem csinálok nagyon sürgősen, akkor ebből semmi sem lesz. Összeszedtem hát minden anyagi forrást, nem szégyellem bevallani, még a szüleimnek a jövőbeli esküvőmre félretett pénzét is „beáldoztam” (az engedélyükkel persze), mert éreztem, nekem mennem kell! Nincs más megoldás! Apa azért csak csóválta a fejét gondolván, „na kislányom, így fogod eltapsolni a pénzt egy jó kis nyaralásért…”. De én valahol, legmélyen éreztem, hogy egy utazás mindent meg fog változtatni. Így is lett.

Életemben először megtapasztaltam az utazás minden érzékre ható mivoltát. Megérkezett bennem a motiváció, a szenvedély érzése. Beleszerettem az olasz nyelvbe. Hatalmasat fejlődtem kint. De még sokkal nagyobbat fejlődtem utána. A nyár hátralévő részét diákmunkával kellett töltenem, hogy valamennyit visszakeressek az elköltött pénzből (saját döntésemre). De biztosíthatlak, kedves Olvasó, minden egyes szabad percem azzal töltöttem, hogy serényen tanultam az olasz szavakat, kifejezéseket. Egyszerűen nem bírtam nem tanulni! Lustaság, isten veled! Az évfolyamtársaim nem akartak hinni a szemüknek, amikor visszaérkeztem szeptemberben az iskolapadba. Imádtam azt az érzést, hogy sikerült sokkolnom a barátaimat! Addig nem gondoltam, hogy van bennem versenyszellem. De ráéreztem, hogy egy egészséges vergengési vágy szuper motiváció lehet a fejlődésben!

Egy szó, mint száz, megtapasztaltam, hogy az utazás és a nyelvtanulás kombinációja milyen lehetőségeket rejt magában, mennyire tudja befolyásolni a fejlődést, mennyire meg tudja adni az alapot egy sikeres élethez! Hiszen ha az ember egyszer átélni, megtanulja „sejtszinten”, hogy mekkora ugródeszka is lehet akár egyetlen hét, nem alkuszik meg többé, és így akar élni!

Szenvedve tanulni? Áldozatokat hozni? Minek? Kinek? Inkább lelkesedéssel, kalandvággyal nekimenni a magas hegyeknek, élvezni a változatosságot, a kihívások energiáját, a teljesítmény örömét! Ha az ember ezzel a pozitív hozzáállással áll neki annak a bárminek, ami éppen előtte áll, játszi könnyedséggel fog sikerülni neki nem csak hegyeket megmászni, de hegyeket megmozgatni is! Szuper érzés így élni, biztosíthatlak! Eltelt 20 év, és én még a mai napig is így működöm…

Angol/Német Élménytábor Horvátországban

Na, de kanyarodjunk át ahhoz a témához, amiért ma „tollat ragadtam”. Szerettem volna mesélni Neked erről a fantasztikus táborról, ahol annyi témában fogsz tudni szintet lépni, hogy nehéz lesz felsorolni, de azért mégiscsak teszek egy próbát. 😛 .

Először is gazdagabb leszel egy örökre szóló élménnyel, amit én személyesen, a te lelkes szerveződ és cheerleadered garantálok. Nagy szintet fogsz nem csak lépni, de ugrani a nyelvtudásodban! A sok-sok beszédközpontú órán és feladatok alatt természetessé válik számodra a beszéd, aktiválódik, hozzáférhetővé válik az az óriási szókincs is benned, ami jó mélyen alhatott az elmúlt időben. Nem is gondolnád, mekkora a passzív szókincsed! Ezt mindenki alábecsüli. Ezen túl a nyelvtudásod kiegészül még egy jókora adaggal. Képzeld csak el, milyen érzés lesz könnyed érzéssel megszólalnod németül/angolul?

A tábor alatt megtanulod mixelni az örömöt a fejlődéssel, a szórakozást a haladással. Elsajátíthatod a módszert, amely lehetővé teszi a számodra, hogy folyamatosan működtesd a belső és külső motivációid. Így nem térsz le az általad kitűzött útról. Megtanulod levetni a félelmeid, bátorrá válsz. Szembe fogsz tudni nézni az életed kihívásaival, méghozzá egy ravasz mosollyal az arcodon. Elengeded a tökéletesség kényszerét. Viszont megtapasztalod azt, hogy a fejlődésre való törekvés annyira izgalmas és végtelen, folyamatosan új szinteket hoz el neked. Még, még és még! 🙂

Bekapcsol, kifejlődik a kreatív éned, amely a leglehetetlenebb helyzetekben is elhozza neked a megoldást. Elkezded önmagadat adni, önazonosnak lenni, bármi történjék az életedben. Hiszen a táborban egy olyan, számodra idegen de biztonságos csapatba keveredsz, akik előtt bárki lehetsz, aki igazán lenni szeretnél. Ebben a Téged támogató, motiváló, fejlődni vágyó csapatban eltöltött hét alatt megérzed, milyen eszméletlen hatással van a fejlődésedre az, ha téged ilyen emberek vesznek körül. Könnyedén húzzátok egymást felfelé szinte észrevétlenül! Szerinted utána nem fogod ezt keresni és megteremteni magad körül, bármit is hozzon a jövő??

Megtanulod beilleszteni az itthoni életedbe a céltudatosságot és a célelérés érzését. Isteni! Kipróbálod azt, milyen érzés a nyelvtanulást élményekbe ágyazni, végtére is delfinnéző hajóút vár ránk! 😛 Nem utolsósorban az is szuper érzés, hogy eltölthetsz egy hetet egy horvát szigeten, ahol minden a nyárról, a nevetésről, az együttlétről szól! Imádni fogod! Megtanulod nagykanállal enni az életet. Nagy örömök, nagy eredmények várnak rád, akárcsak a nagybetűs ÉLET-ben is. Az önfegyelem, a céltudatosság pedig könnyedén belecsempésződik a pillanatokba – tudatossággal fél szemed a célon tarthatod. Így pedig valóra válhat minden álmod! Na, jössz velünk?

Földes Bori
MTNB Utazási Üzletágvezető, Író, Motivációs Tréner

Ha tetszett a cikk, és szívesen utaznál velünk Horvátországba, akkor kattints IDE.

További izgalmas tartalmakért kövessetek be minket Facebookon, Instagramon és LinkedInen!

Ezek is érdekelhetnek

Nincs több fordítás! - Hogyan hozzunk létre egy második agyat egy idegen nyelven.
Tapasztaltál már ilyet korábban? Szeretnél mondani valamit a tanult nyelveden, de mindig úgy érzed, hogy először le kell fordítanod magyarról a mondatokat? Pedig, ha folyékonyan akarsz beszélni egy nyelven, akkor...
Hogyan értsük meg a különböző kultúrákat? 20 lefordíthatatlan szó.
Hogyan ismerjük meg a különböző kultúrákat? A héten 20 lefordíthatatlan szót hoztunk el Neked mindenféle nyelvből, amelyek olyan érzelmeket, fogalmakat vagy tapasztalatokat fogalmaznak meg, amelyeket magyarul nem lehet könnyen kifejezni....
A 10 leggyakoribb hiba, amiket lehet, hogy már te is elkövettél.
A mai blogposztban a 10 leggyakoribb hibáról szeretnénk mesélni neked a nyelvtanulásban. Ezek olyan hibák, amelyek sokkal nehezebbé teszik az emberek számára a hatékony nyelvtanulást. Ezt a 10 leggyakoribb hibát...