Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon
Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon

Blog

Egészségügyi dolgozók – megéri külföldre költözni?

egészségügyi nyelv küldöldön

A héten Bakos Renáta válaszolt az egészségügyi dolgozók legfontosabb kérdéseire. Bizonyára nektek is van olyan egészségügyben dolgozó ismerősötök, aki külföldre költözött, vagy korábban élt és dolgozott más országban. Legyen az angol, német vagy bármi más nyelvterület, az emberekben általában kialakul egyfajta kíváncsiság, tudni szeretnék vajon milyen lehet ott az élet és milyen dolgozni az ottani egészségügyi rendszerben. Ha esetleg még nem kaptál volna ezekre választ akkor mindenképp olvass tovább.

Érdemes belevágni? Hogyan kezdjek neki? Lássuk!

Miért érdemes külföldön is kipróbálni magunkat?

Mind a nyugat-európai országokban és akár tőlünk keletebbre is az Egyesült Arab Emírségben, tapasztalataim szerint sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek a szakmai fejlődésre. A rendszer ki van élezve arra, hogy minden egészségügyi szakdolgozó tisztában legyen az adott kor szakmai és technológiai sajátosságaival, újdonságaival és ezeket nyomon tudja követni és alkalmazni. Ezáltal a lehetőségek is kitárulkoznak a szakmai előmenetel irányába.

Melyek azok a területek, amelyek fejlettebbek az egészségügyben külföldön?

Külföldön szintén több figyelem irányul a dolgozók egészséges munka-magánélet egyensúlyának kialakítására, ami, mint tudjuk, rengeteg előnnyel jár a munkáltató és a munkavállaló számára is. Nem meglepő az sem, mint oly sok más országban, hogy a dolgozók megfelelő mentális egészségi állapotának fenntartása is kimondottan jelentős szerepet kap, ami jelenleg sajnos még mindig egy elhanyagolt, csaknem tabu témának számít itthon.

Mennyire fontos a nyelvtudás külföndön?

Nem meglepő módon, az idegen nyelv tudása elengedhetetlen a külföldi munka vállalás során, mivel az adott nyelvterületeken anélkül nem is tudunk regisztrálni a szakdolgozókat hivatalosan nyilvántartó szerveknél.

Nézzük meg az angol nyelvterületeket például. Írország, Egyesült Királyság és Málta, csak hogy egy párat említsek a sok közül, ahol a hivatalos nyelv angol. Viszont, sokan azt gondolják, hogy nincs szükségük angol nyelvtudásra, ha nem ezen országok valamelyikébe költözne. Vegyük Dubajt az Egyesült Arab Emírségben, ahol hozzá vetőlegesen a lakosság 80%-a nem arab nemzetiségű, ebből adódóan kisebb túlzással szinte mindenki könnyedén beszéli az angol nyelvet. Az nyelvtudás nélkülözhetetlensége ugyanígy igaz a német nyelvterületekre is, mint Németország és Ausztria, de akár Hollandiában is, ha szétnézünk, szinte alap követelményként van feltüntetve a munkáltatók által a német nyelvtudás.

Milyen nyelvtanulási lehetőségei vannak a magyar egészségügyi dolgozóknak?

Az angol és német szaknyelv elsajátítása véleményem szerint egy alapvető szükséglete az elindulásnak.

Némi keresgélést követően, gyorsan rájövünk, hogy bizony nagyon limitáltak az opciók. Az országban jelenleg csupán egyetlen államilag elismert szaknyelvi nyelvvizsgaközpontban lehet szaknyelvből vizsgázni, ott is évente csak kétszer, valamint az általuk kínált felkészülési lehetőségek egyike sem elégíti ki egy most kezdő, idegen nyelvet tanulni vágyó szakdolgozó szükségleteit. Arról nem is beszélve, hogy ezzel a vizsgával sajnos nem tesznek eleget a hivatalos külföldi nyilvántartó szervek regisztrációs követelményeinek, ugyanis ahhoz egy teljesen más fajta és nem szakorientált nyelvvizsgára van szükség.

Ezen a ponton valószínűleg a többség elbizonytalanodik és le is tesz a külföldi munka vállalással kapcsolatos terveiről mert úgy érzik, hogy egy átláthatatlan káosz az egész, pedig koránt sem olyan bonyolult, ha kapunk egy kis útmutatást. A Magyarország Több Nyelven Beszél összefogás tanárai kapcsolataiknak és tudásuknak köszönhetően nem csak az idegennyelv elsajátításában segítenek, hanem személyes ismeretségeikkel és tapasztalatikkal egyszerűbbé is tehetik a külföldi munkavállalás folyamatát.

Ha tetszett a cikk, és szívesen tanulnál Renivel, akkor kattints IDE.

További izgalmas tartalmakért kövessetek be minket Facebookon, Instagramon és LinkedInen!

Ezek is érdekelhetnek

Nyelvtanulás nomádként - miért fontos az idegennyelvek ismerete?
A helyi nyelv beszélése teljesen átalakítja az utazási élményt. A digitális nomádként való utazás közbeni nyelvtanulás kitágítja a világlátásodat, és létfontosságú készséget is jelent az eszköztáradban. Ma megmutatjuk, hogy miért...
Hogyan igazodjunk ki a magántanárok rengetegében? Interjú Schirrmacher-Gavallér Szilviával.
A héten Schirrmacher-Gavallér Szilviával beszélgettünk arró, hogy milyen magántanárt érdemes választaniuk a nyelvet tanulni vágyóknak. Hogyan találhatod meg a hozzád illő magántanárt? Mitől jó egy nyelvtanár és ez hogyan befolyásolja...
Mit tanulj az angolon túl? A 7 legjövedelmezőbb nyelv, ha az angolt már kipipáltad.
Mindenki tisztában van azzal, hogy egy-egy idegennyelv ismerete előre lendítheti bárki karrierjét. Sokan azt gondoljuk, hogy ha az angol nyelvet magas szinten beszéljük, akkor bárhol elboldogulhatunk. Bár ez valamilyen szinten...