Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon
Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon

Blog

What’s the craic? Interjú Írországról Szöllősi Emesével.

Ír nyelvtanulás

A héten Szöllősi Emese, angol oktatónk mesél nekünk egy kicsit Írországról és az ottani kultúráról. Olvassátok el a bejegyzést, és a cikk végén képeket is láthattok, amelyeket Emese készített.

What’s the craic?

Tudsz angolul és még sem érted mit kérdeztem? Segítek…How are you ?… ugye most már érted!

Van egy kedvenc helyem, ahol sokszor jártam. Ez az ír szigetek. Ha ott jársz biztosra veszem, hogy te is rengeteg ír kifejezést megtanulsz majd! Sőt mi több, barátságos, vidám, laza, de egyben nyitott és segítőkész barátokra lelhetsz az írek körében.

Éire, a smaragd zöld sziget, ahol a zöldnek 40 árnyalatát fedezheted fel. Két ország és egy nemzet osztozik a szélsőséges éghajlatú szigeten.  Írország és a Nagy-Britanniához tartozó Észak- Írország. Legismertebb városaik Dublin és Belfast, amely városok jellegzetes hangulatával, épületeivel, pubjaival és zenéjével részletesen bemutatják az írek viharos történelemét és egyben gazdag kultúráját.

Mi jut eszedbe Dublinról? Zöld, fehér és narancssárga, a 3 levelű lóhere, a kelta kereszt, a hárfa, egy kicsi zöld kobold….Nekem a Guinness család, akik megalapították a város híres sörgyárát, ahová nemcsak a sörért ugrunk be, de egy egész iparág története nyűgöz le.

Lehet, hogy Molly Malone dala is felcsendül az emlékeid közt, vagy szívesen meglátogatnád a St. Patrick Katedrálist, és nem hagynád ki Oscar Wild szokatlan pózban fekvő szobrának megtekintését, és persze beugranál a Trinity College épületébe is. ’With or without you’, a ’Galway Girl’, vagy a ’Zombie’ című dalok, gondoltad volna, hogy a három dal szerzői és énekesei szintén írek. Ugye-ugye mennyi minden, amit kedvelsz és nem is tudtad, hogy ismered a tehetséges embereket, akik az ír nemzet jó hírét öregbítik. Ha szeretnél többet hallani az írekről, kövesd az írásaimat!

So… Happy Paddy’s Day.  We are coming soon!

Pár extra érdekesség a nyelvről:

  • Az ország azon régióit, ahol a legtöbb anyanyelvi beszélő él, Gaeltachtnak nevezik. Ezek főként vidéki területek az ország keleti partvidékén. Még ott is csökken a nyelvet elsődleges nyelvként beszélők száma. Az UNESCO az ír nyelvet a “határozottan veszélyeztetett” kategóriába sorolja.
  • A beszélt nyelvnek ma három fő dialektusa van: Ulster, Connacht és Munster. Az egyes dialektusok szókincsükben, nyelvtanukban és kiejtésükben némileg különböznek egymástól.
  • Nincs szavuk az “igen”-re és a “nem”-re. Ez a tény gyakran sokkolja az angolul beszélőket. Hogyan oldják meg? Az egyszavas “igen” vagy “nem” helyett igéket használnak a kérdések megerősítésére vagy tagadására.
  • A nyelvük különböző szavakat használ a számokra attól függően, hogy mit számolsz. Van egy számkészlet a matematikára, egy másik a dátumokra és időpontokra, egy másik az emberek számolására, és egy utolsó számkészlet minden nem emberi dolog számolására. (ULG, 2018)
írország Emese szemével

Ha tetszett a cikk, és szívesen tanulnál Emesével, kattints IDE.

További izgalmas tartalmakért kövessetek be minket Facebookon, Instagramon és LinkedInen!

Forrás:

United Language Group. (2018, June 20). 10 Interesting Facts About The Irish Language. Unitedlanguagegroup.com; United Language Group. https://www.unitedlanguagegroup.com/blog/translation/10-interesting-facts-about-the-irish-language

Ezek is érdekelhetnek

Nyelvtanulás nomádként - miért fontos az idegennyelvek ismerete?
A helyi nyelv beszélése teljesen átalakítja az utazási élményt. A digitális nomádként való utazás közbeni nyelvtanulás kitágítja a világlátásodat, és létfontosságú készséget is jelent az eszköztáradban. Ma megmutatjuk, hogy miért...
Hogyan igazodjunk ki a magántanárok rengetegében? Interjú Schirrmacher-Gavallér Szilviával.
A héten Schirrmacher-Gavallér Szilviával beszélgettünk arró, hogy milyen magántanárt érdemes választaniuk a nyelvet tanulni vágyóknak. Hogyan találhatod meg a hozzád illő magántanárt? Mitől jó egy nyelvtanár és ez hogyan befolyásolja...
Mit tanulj az angolon túl? A 7 legjövedelmezőbb nyelv, ha az angolt már kipipáltad.
Mindenki tisztában van azzal, hogy egy-egy idegennyelv ismerete előre lendítheti bárki karrierjét. Sokan azt gondoljuk, hogy ha az angol nyelvet magas szinten beszéljük, akkor bárhol elboldogulhatunk. Bár ez valamilyen szinten...