Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon
Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon

Blog

Külföldi továbbtanulás? Lássuk, hogy mit nyerhetsz azzal, ha más országban folytatod a tanulmányaidat.

külföldi továbbtanulás

Lassan elérkezik az egyetemi jelentkezések határideje, így érdemes még egyszer átgondolnod azt, hogy Magyarországon vagy külföldön szeretnél-e továbbtanulni, legyen szó alap vagy mesterképzésről. Ha neked nem releváns a téma, küld el ezt a cikket annak, aki egy ilyen döntés előtt áll.

Szakmai fejlődés

A globalizáció megváltoztatta a világ működését, és egyre fontosabbá válik, hogy a piacon a kultúrák közötti kompetencia és a legmodernebb technikai készségek birtokában legyünk. Ezeknek a kompetenciáknak és készségeknek megszerzéséhez pedig a külföldi egyetemi képzések remek lehetőséget adnak. Az úgynevezett soft skill-ek, vagyis a puha készségek egyre fontosabbá válnak a munkaadók számára. Ezek olyan kompetenciákat jelentenek, amelyek személyes és szociális kvalitásokat írnak le, és nem kapcsolódnak a tudáshoz. A munkáltatók sokan hiányosságokról számoltak be a technikai készségek és az olyan puha készségek terén, mint a kommunikáció, a problémamegoldás és a csapatmunka – ezek mind kulcsfontosságúak és szerencsére a külföldi tanulmányok alatt fejleszthetőek is.

Idegen nyelvi tudás fejlesztése és új kultúrák megismerése

Az egyik fő ok, amiért a magyar diákoknak érdemes külföldön tanulniuk, az a nyelvtanulás. Az idegen kultúrában való elmerülés és a helyi nyelv napi szintű beszélése az egyik leghatékonyabb módja a nyelvtudás fejlesztésének. Ez különösen előnyös lehet a magyar diákok számára, mivel számos európai ország kínál kifejezetten nem anyanyelvi beszélők számára kidolgozott nyelvtanulási programokat angolul. Emellett a külföldi tanulmányok további nyelvek, például a spanyol, dán vagy a német nyelv elsajátítására is lehetőséget adhatnak.

Egy másik ok, amiért a diákoknak érdemes külföldön tanulniuk, az a lehetőség, hogy megtapasztaljanak egy másik kultúrát. Bár Magyarország is egy gazdag történelemmel és kultúrával rendelkező ország, de a külföldi tanulmányok egy teljesen új életmóddal ismertethetik meg a tanulókat. Egy idegen országban élve és a helyiekkel érintkezve a külföldön tanulók mélyebben megérthetik és értékelhetik az adott kultúrát, valamint jobban megérthetik saját kultúrájukat. Ez segíthet a diákoknak abban, hogy nyitottabb és toleránsabb szemléletet alakítsanak ki, és abban is, hogy alkalmazkodóbb és találékonyabb emberekké váljanak.

A külföldi tanulmányok szélesebb perspektívát nyújthatnak a világról. A különböző kultúrák, szokások és gondolkodásmódok megismerése segíthet a diákoknak globálisabb szemléletet kialakítani, ami értékes lehet a mai világban. Emellett a külföldi tanulmányok a karrierlehetőségek széles skáláját is megnyithatják, mivel számos vállalat és szervezet keres nemzetközi tapasztalattal rendelkező alkalmazottakat.

Az általános iskolai oktatástól a posztgraduális képzésig a globális szerepvállalás és a világnak való kitettség alapvetően megváltoztathatja a diákok életét. A külföldi tanulmányok hatásának közvetlenül számszerűsíthető aspektusait vizsgáló kutatások azt mutatják, hogy a külföldön tanuló diákok jobb jegyeket kapnak, kisebb közöttük a lemorzsolódás, és magasabb arányban végeznek az egyetemen, mint azok, akik nem tanulnak külföldön (CASSIE Research Brief, 2020).

Személyiségfejlődés

A külföldi képzések a személyes fejlődés nagyszerű lehetőségét is jelenthetik. Az önálló élet egy idegen országban kihívást jelenthet, de hihetetlenül kifizetődő is lehet. A családtól és a barátoktól való távollét segíthet a diákoknak nagyobb önállóságot és önbizalmat fejleszteni, ami értékes készségek lehetnek bármilyen karrier vagy személyes törekvés során. A külföldi élet váratlan helyzeteknek és kihívásoknak teheti ki a fiatalokat, ami segíthet nekik abban, hogy alkalmazkodóképesebbé és rugalmasabbá váljanak.

Összefoglalva, számos okot felsorolhatunk, amiért a magyar diákoknak érdemes megfontolniuk a külföldi tanulmányokat. Új nyelvet tanulni, megtapasztalni egy másik kultúrát, és szélesebb perspektívát nyerni a világról – ez csak néhány azok közül az előnyök közül, amelyeket a külföldi tanulmányok jelenthetnek. Emellett a külföldi tanulmányok a személyes fejlődésre is lehetőséget nyújtanak, ami hosszú távon előnyös lehet a tanulók számára. Mivel számos egyetem és külföldi tanulmányi program áll rendelkezésre, így a magyar diákok rengeteg lehetőség közül választhatnak, és a külföldi tanulmányok előnyei sokak számára megérik a fáradságot.

Ne feledd, hogy a külföldön tanulni nagy lépés lehet, fontos, hogy végezz saját kutatást, vedd figyelembe a céljaidat és az érdeklődési körödet, és beszélj olyanokkal, akik már tanultak külföldön, mielőtt döntést hozol!

Ha tetszett a cikk, és szívesen tanulnál velünk mielőtt külföldre mennél, kattints IDE

További izgalmas tartalmakért kövessetek be minket Facebookon, Instagramon és LinkedInen!

Források:

CASSIE Research Brief, October-2020.pdf. (2020). Widen.net. https://iie.widen.net/s/9jltpdtxxt

Ezek is érdekelhetnek

Nyelvtanulás nomádként - miért fontos az idegennyelvek ismerete?
A helyi nyelv beszélése teljesen átalakítja az utazási élményt. A digitális nomádként való utazás közbeni nyelvtanulás kitágítja a világlátásodat, és létfontosságú készséget is jelent az eszköztáradban. Ma megmutatjuk, hogy miért...
Hogyan igazodjunk ki a magántanárok rengetegében? Interjú Schirrmacher-Gavallér Szilviával.
A héten Schirrmacher-Gavallér Szilviával beszélgettünk arró, hogy milyen magántanárt érdemes választaniuk a nyelvet tanulni vágyóknak. Hogyan találhatod meg a hozzád illő magántanárt? Mitől jó egy nyelvtanár és ez hogyan befolyásolja...
Mit tanulj az angolon túl? A 7 legjövedelmezőbb nyelv, ha az angolt már kipipáltad.
Mindenki tisztában van azzal, hogy egy-egy idegennyelv ismerete előre lendítheti bárki karrierjét. Sokan azt gondoljuk, hogy ha az angol nyelvet magas szinten beszéljük, akkor bárhol elboldogulhatunk. Bár ez valamilyen szinten...