Blog

Külföldre költözés? 3 fő kihívás és tippek, hogy egyszerűbben beilleszkedj

külföldre költözés

„Egy jó nyelvtanár nem csak oktat, hanem segítő társad is tud lenni a külföldre költözéshez”

Egyre több és több magyar költözik a környező európai országokba. Munkánk során mi is rengeteg olyan jelentkezőnek segítettünk már, aki külföldi – németországi, ausztriai, svájci, angliai, írországi, olaszországi, franciaországi, spanyolországi vagy izlandi – életet álmodott meg magának.

Szinte biztosak vagyunk benne, hogy Te is ismersz olyat, aki az elmúlt években #külföldre költözött, vagy akár az is lehet, hogy már Te is fontolgattad ezt valamikor.

A szomszéd fűje mindig zöldebbnek tűnik, viszont minden országnak megvannak a maga problémái. Sajnos sokan meggondolatlanul indulnak neki a külföldi életnek, és későn tudatosul bennük, hogy a kiköltözés alapos tervezést igényel.

Cikkünkben megpróbálunk rávilágítani pár alap kihívásra, amivel mindenkinek szembe kell néznie, ha elhagyja az országot, ahol felnőtt. Szeretnénk bemutatni, hogy a használható nyelvtudás milyen területeken segíthet.

A kihívások:

1. Elszigeteltség, magány és honvágy

Ezeket a negatív érzéseket a legtöbb külföldön szerencsét próbáló valamilyen ponton már biztosan átélte. A kezdetekben sok esetben alig van barátunk vagy akár ismerősünk, felnőtt korban pedig sokan nehéznek tartják az új, tartós baráti kapcsolatok kialakítását. Sajnos egy közös nyelv ismerete nélkül igazan nehéz dolga van az embernek, nem csoda, hogy sokan magányosan érzik magukat. Igaz, hogy sok országban találhatunk összetartó magyar közösséget, mégis elszigetelten érezhetjük magunkat.

Ahhoz, hogy új barátokat szerezzünk, sokszor ki kell lépnünk a saját komfortzónánkból, viszont ahhoz, hogy boldog életet éljünk külföldön, legalább pár barátra vagy közeli ismerősre szükségünk van. Javasoljuk, hogy minden külföldre költöző vegyen részt a helyi közösség életében, keressen érdeklődési körének megfelelő klubokat vagy próbáljon ki csoportos sportolási lehetőségeket. (Lambert, 2020)

2. Használható nyelvtudás hiánya

Az élet egy új országban sosem indul be egyszerűen, főleg, ha nem beszéljük az adott ország nyelvét. A #használható nyelvtudás hiánya miatt rengeteg lehetőségtől elesik a legtöbb ember. Sok szomorú történetet hallottunk már a külföldön szerencsét próbáló munkavállalóktól: nem kapták meg a jó munkákat, szakmaváltásra kényszerültek, nem fizetett a munkáltatójuk vagy sajnos át is verték őket.

Hány olyan poszttal találkoztál már te is a külföldre készülőknek szánt Facebook csoportokban, ahol a posztot író személy nyelvtudás nélkül szeretne állást találni? Mert mi nap mint nap azt látjuk, hogy sokan szinte már bármilyen munkát elvállalnak ahelyett, hogy elkezdenének angolt vagy németet – ez a két leggyakoribb nyelv – tanulni. (A probléma ezzel csak az, hogy nyelvtudás nélkül azt sem tudod a főnököd hosszas monológja után, hogy meg lettél-e dicsérve vagy azonnali hatállyal felmondtak neked 😀 )

Mi azt tanácsoljuk, hogy legkésőbb a kiköltözés előtt 1 évvel kezdj el nyelvet tanulni! Így heti 2 órával már egy biztos alap tudást el tudsz érni, ha kitartó és szorgalmas vagy.

3. Ügyintézéssel kapcsolatos problémák

Eddig minden problémához kapcsolódott valamilyen szinten a nyelvtudás. Ez az ügyintézés témakörében sem más, ugyanis használható nyelvtudás nélkül sajnos az ügyeinket is nehezen tudjuk elintézni. Főleg, hogy ügyintézés során sok olyan szakszóval találkozhatunk, amit még nem ismerünk.

A European Language Jobs honlapján 2022-ben íródott cikk szerint mindig abban az országban a legrosszabb az adminisztráció, ahová költözöl. Természetesen ez megszokás kérdése, viszont lássuk be, a bürokrácia abban az országban sem kellemes, ahol 20-30-40 évet éltél.

Egy jó nyelvtanár nem csak oktat, hanem segítő társad is tud lenni az országváltáshoz. Fontos, hogy a tanárod ismerje a célországod, így is támogatva téged a kiköltözésben.

A nehézségek leküzdhetők

Minden fent kiemelt nehézség ellenére mi úgy hisszük, hogy a külföldre költözés nagy lehetőség és a kezdeti nehézségeket egy kis kitartással bárki leküzdheti. Érdemes egy olyan nyelvtanárt találnunk, aki segít átvészelni az akadályokat, és megkönnyíti a beilleszkedést.  Ha szeretnél tőlünk segítséget kapni az országváltáshoz, kattints ide.

További izgalmas tartalmakért kövessetek be minket Facebookon, Instagramon és LinkedInen!

Felhasznált források:

(2022). Europelanguagejobs.com. https://www.europelanguagejobs.com/blog/things-you-wish-you-knew-before-moving-abroad#Administration%20is%20the%20WORST

Chelsea Lambert. (2020, February 14). The Portable Wife. https://theportablewife.com/living-abroad/difficulties-of-living-in-a-foreign-country/

Ezek is érdekelhetnek

Nyelvtanulás az angolon túl. Interjú Szabó Krisztinával
Szabó Krisztivel a héten többek között arról beszélgettünk, hogy miért nem elég manapság angolul megtanulni. Mi motivált arra, hogy ne angolul vagy németül tanulj? Mikor középiskolába mentem épp egy olyan...
A nyelvek szeretete. Interjú Kovács Balázzsal.
A héten Kovács Balázzsal beszélgettünk a saját nyelvtanulási tapasztalatairól, a skandináv nyelvek szeretetéről és a tanítási módszereiről. Olvasd végig az interjút, mert a végén hasznos nyelvtanulási tippeket is szerezhetsz. Honnan...
Hogy tanít egy Neurolanguage Coach®? Interjú Dobrókáné Tóth Olgával
Ezen a héten Dobrókáné Tóth Olgával beszélgettünk, aki elmesélte miben is más egy Neurolanguage Coach®-csal tanulni egy átlagos – nem coaching szemléletű – tanár helyett. Mi is az, hogy nyelvi...