Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon
Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon

Blog

Mit tanulj az angolon túl? A 7 legjövedelmezőbb nyelv, ha az angolt már kipipáltad.

nyelvtudás az angolon túl - orosz, francia, spanyol, portugál, német, kínai

Mindenki tisztában van azzal, hogy egy-egy idegennyelv ismerete előre lendítheti bárki karrierjét. Sokan azt gondoljuk, hogy ha az angol nyelvet magas szinten beszéljük, akkor bárhol elboldogulhatunk. Bár ez valamilyen szinten igaz is, mégis vannak olyan nyelvek, amelyek ismerete új lehetőségeket teremt az angolul jól beszélők számára.

Lássuk is, hogy mely nyelvek lehetnek még fontosak:

Német

Kezdjük egy olyan nyelvvel, amely arról ismert, hogy nagyon magas bónuszokat fizet. Nem titok, hogy Németország egy üzleti óriás. Egyrészt itt található a világ legnagyobb autómárkái közül néhány, így, ha remek mérnök vagy, akkor nagyszerű lehetőségeket találhatsz itt. De ennél sokkal több lehetőség van, például Berlinben. Berlin az innovatív, élvonalbeli technológiai vállalkozások és az új startupok központja. Németországban nem te leszel az egyetlen tehetség, így a német nyelv elsajátítása elengedhetetlen stratégiai lépés lesz. A német nyelv segít abban is, hogy munkát kapj például a tudományok területén, az egészségügyben, a jogban, a médiában, a tanításban.

Mindez Németország virágzó és szuper stabil gazdaságának köszönhető. Ha pedig Németországba költözöl és beszéled a nyelvet, akár béremelést is kaphatsz, nem beszélve a bőkezű bónuszokról.
Egyébként tudtad, hogy Németországban bármelyik állami egyetemen ingyen tanulhatsz? Ez így igaz.

De a német nyelv nem csak Németországban hasznos. Észrevetted már, hogy a németek a világ legnagyobb költekezői, ha nyaralni mennek? És bár általában beszélnek angolul, a német turisták szeretik, ha német nyelvű idegenvezetők gondoskodnak róluk, így a vállalkozó szellemű németül beszélők számára világszerte rengeteg lehetőség kínálkozik.

Spanyol

Az angol után messze a spanyol a leghasznosabb üzleti nyelv a világ számos területén. Ami Latin-Amerikát illeti, megdöbbentő, hogy mennyi embert érhetsz el a spanyol nyelvtudásoddal, ami komoly előnyt jelent az angolul beszélő versenytársaiddal szemben. Ők csak angolul beszélnek, vagy ami még rosszabb, elvárják, hogy a világon mindenki más is beszéljen angolul. A brit tanács szerint az Egyesült Királyságban a vállalatok 34 százaléka tartja a spanyol nyelvet hasznosnak a szervezetük számára, így ha jól beszélsz spanyolul, te leszel az első a sorban a következő állásért.

Orosz

Az orosz turisták a németekhez hasonlóan nagy költekezők, de ha munkát akarsz találni Oroszországban, akkor a nyelv még fontosabb, mert az orosz lakosságnak csak kis százaléka beszél angolul. Ez azt jelenti, hogy az angol önmagában nem elég, ha komolyan gondolod az ottani elhelyezkedést. Gazdasági és politikai szempontból Oroszország hatalmas befolyással rendelkezik, valamint a tudomány és a mérnöki tudományok legkiválóbb ismerői. Az orosz nyelv nem csak a rakétatudósoknak való. Sok orosz maga is azt akarja, hogy a gyerekei megtanuljanak angolul, mert ők maguk is felismerik, hogy az angol nyelv hozzáférést biztosít számukra a világ többi részéhez. Így az angol nyelvtanárok iránt is nagy a kereslet és rengeteg más nagyszerű munkalehetőség van olyan területeken, mint az informatika és a tervezés.

Arab

A legjobban fizetett oktatási állások a Közel-Keleten, különösen az Egyesült Arab Emírségekben vannak. Ezen kívül rengeteg nagyszerű állás van még, ha beszélsz angolul, de a legjobb állások ebben a régióban azoké, akik beszélnek angolul és arabul. Például a fordítói állások esetében, az arab a második legjobban fizetett fordítói nyelv.

A lehetőségek messze túlmutatnak ezeken a területeken. Az arab a világ legnagyobb olajban gazdag országának a nyelve. Az Öböl-régió hihetetlen ütemben fejlődik, remek munkalehetőségekkel azok számára, akik beszélnek arabul. De ha az olaj nem a te utad, akkor mi a helyzet a turizmussal, a repüléssel, a divattal vagy az infrastruktúrával? Az arab világ olyan dolgokban is nagyot alkot, mint a kertépítés és a kertészet. Képzeld csak el, hogy egy olyan nagy projekteken dolgozhatsz, mint a privát golfbirtokok és versenypályák kiépítése.  A nyelvtanulásból származó kulturális betekintés ugyanolyan fontos, mint a tárgyalási képességed, hiszen a Közel-Keleten a kölcsönös bizalom megteremtése hatalmas előnyt jelent.

Kínai

A jövő első számú nyelve a Bloomberg szerint a mandarin. Az angol mellett a kínai a világ üzleti nyelve. Kína globális hatalom és az elemzők szerint 2050-re a világ vezető gazdasága lesz.

Ahogy az arab nyelvnél is említettük, a kultúra ismerete nagyon fontos ahhoz, hogy sikeresek legyünk a keleti országokban. Minden arról szól, hogy kapcsolatokat építsünk, barátságokat alakítsunk ki, tudva, hogyan mutassuk meg a megfelelő tiszteletet a helyi ügyfeleknek. Erre kifejezetten fontos ügyelni egy üzleti találkozón. Nem elég, ha csak néhány bemagolt mandarin mondatot teszel le az asztalra, és csak reménykedsz a legjobbakban. A kínai nyelv megértéséhez ennél sokkal több kell. Még a testbeszéd is sokkal többet számít, mint amit megszoktál, ezért, ha tényleg le akarsz valakit nyűgözni, a legjobb, ha megtanulsz mandarinul. Ez megtanít az udvariasság, a nyugalom, az etikett megfelelő szintjére is.

Hol lesz tehát hasznos számodra a mandarin? Nos, a világon több mint egymilliárd mandarinul beszélő van. Kétségtelenül észrevetted már te is, hogy szinte minden országban, ahol valaha is jártál, vannak kínai üzletemberek. A mandarin megtanulásának mégis akkor van a legtöbb értelme, ha Kínába tartasz, ahol sok térségbeli országban is képes leszel tevékenykedni, mint például Tajvan, Malajzia, Szingapúr, Indonézia és így tovább. És semmi sem különböztet meg jobban a többi külfölditől, mint a nyelvtudás. Ez minden szempontból előny.

Portugál

A portugál nyelvvel két csodálatos piacra, Portugáliába és Brazíliába is betörhetsz. Kezdjük Portugáliával. Az egyik legjobb dolog Portugáliában jelenleg a fantasztikus rezidensprogramjuk, amely állampolgársághoz vezethet, ha komolyan gondolod a letelepedést. Ez elég nagy dolog, viszont fontos, hogy először át kell menned a portugál nyelvvizsgán.

És ott van még Brazília is. Brazília a bőség földje. Hatalmas kiterjedésű esőerdők, üdülőhelyek, strandok mérföldekre, hihetetlen kultúra. Nem csoda, hogy a nemzetközi üzleti élet egyik fő célpontja lett. Brazíliában a legnagyobb pénztermelő a mezőgazdaság. Brazília a kávé, a kukorica, a szójabab, a narancs és a cukor hatalmas exportőre, valamint a világ egyik vezető ón-, vasérc- és foszfáttermelője. A brazilok pedig tudják, hogyan kell visszavágni a kudarcoknak. Brazília a gazdasági növekedés lenyűgöző múltra visszatekintő országa. Brazíliában nagy a vállalkozói szellem. Valójában a harmadik legnagyobb a világon, viszont angolul csak kevesen tudnak. Ha tehát angolul és portugálul is tudsz, máris nyerő vagy, izgalmas lehetőségekhez juthatsz el, amelyek a hazai piacokon eléggé telítettek lehetnek.

Francia

Van még egy rendkívül hasznos nyelv az üzleti életben. Valószínűleg már kitaláltad, ez a francia. Ez a nyelv nem csak Európában népszerű. Öt kontinensen, 55 országban beszélik. Így van, és különösen az afrikai francia piac hatalmas. Ha azt tervezed, hogy kiterjeszted a vállalkozásodat vagy karrieredet Kanadában, akkor a francia tényleg kötelező.

Ha még tanulsz, van egy extra jó ösztönzőnk is. A franciául tudó külföldi diákok néhány nagyon jó ösztöndíjra is jogosultak. Ha a nemzetközi üzlet nem a te világod, akkor a nemzetközi szervezetek és a civil szervezetek is nagyban támaszkodnak a franciául beszélő alkalmazottakra. Nézd meg például a fejlesztési segélyek állásbörzéit, ahol rengeteg álláshirdetésre van szükség franciához. Meglepő becslések szerint 2050-re, amikor Kína lesz a legnagyobb ország, a francia lesz a leggyakrabban beszélt nyelv a világon.

Ha tetszett a cikk, és szívesen tanulnál bármelyik oktatónkkal, akkor kattints IDE.

További izgalmas tartalmakért kövessetek be minket Facebookon, Instagramon és LinkedInen!

Forrás:

Richards, O. (2021). The 7 Most Profitable Languages (Backed by Data) [YouTube Video]. In YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=n0foyvVlEQA&t=421s

Ezek is érdekelhetnek

Nyelvtanulás nomádként - miért fontos az idegennyelvek ismerete?
A helyi nyelv beszélése teljesen átalakítja az utazási élményt. A digitális nomádként való utazás közbeni nyelvtanulás kitágítja a világlátásodat, és létfontosságú készséget is jelent az eszköztáradban. Ma megmutatjuk, hogy miért...
Hogyan igazodjunk ki a magántanárok rengetegében? Interjú Schirrmacher-Gavallér Szilviával.
A héten Schirrmacher-Gavallér Szilviával beszélgettünk arró, hogy milyen magántanárt érdemes választaniuk a nyelvet tanulni vágyóknak. Hogyan találhatod meg a hozzád illő magántanárt? Mitől jó egy nyelvtanár és ez hogyan befolyásolja...
Egészségügyi dolgozók - megéri külföldre költözni?
A héten Bakos Renáta válaszolt az egészségügyi dolgozók legfontosabb kérdéseire. Bizonyára nektek is van olyan egészségügyben dolgozó ismerősötök, aki külföldre költözött, vagy korábban élt és dolgozott más országban. Legyen az...