Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon
Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon

Blog

A mozgás és a nyelvtanulás kapcsolata – vagyis az agyunk a kapu

mozgás és nyelvtanulás kapcsolata

Mai blogbejegyzésünket Kocsorné Kovács Bernadettnek köszönhetjünk, aki a legutóbbi tréningje alapján a mozgás és a nyelvtanulás kapcsolatáról mesél nekünk. A cikket bátran ajánljuk oktatóknak és diákoknak egyaránt, hiszen mindenki tanulhat belőle.

A mozgás jótékony hatása

A tanulásnál elsősorban a szemünket, fülünket használjuk, mindegy, hogy most jelenléti vagy online órákra gondolunk. Sokat nyerünk azonban azzal, ha más érzékszervünket, vagy egyszerűen a mozgást is bevonjuk a folyamatba.

Az, hogy a mozgás az egészséges életmód elengedhetetlen része, senki számára nem kérdés. A mozgást azonban okosan a nyelvtanulás szolgálatába is állíthatjuk. Számos tanulmány is igazolja, hogy ha mozgunk, agyunk sokkal jobban teljesít.

Azok az elméletek, melyek szerint csak az agyunk körülbelül 10 százalékát használjuk, vagy genetikailag különböző tanulótípusokba tartozunk, vagy esetleg, hogy agyunk úgy működik, mint egy ultragyors számítógép, nincsenek tudományosan alátámasztva. Mint, ahogyan az sem, hogy van egy logikai jobb agyfélteke és egy emocionális bal agyfélteke.

Agyunk állandó készenlétben áll, nincs olyan, hogy nem csinál semmit. Az, hogy az egyén mennyit használ agyának a kapacitásából, nem releváns, mert minden mindennel össze van kötve. A két agyfélteke különböző funkciói sem feltétlenül bizonyíthatók, az a biztos, hogy vannak területek, melyek felelősek bizonyos képességekért, és vannak felcserélhető területek is.

Azt viszont határozottan tudjuk, mi történik, ha mozgunk:

  • nő a koncentrációnk
  • megnő az oxigénfelvétel, nő az agy teljesítménye
  • éberebbek leszünk
  • nő a motivációnk
  • jobb kedvünk lesz
  • több információfelvételére vagyunk képesek

Hogyan kombinálhatjuk a mozgást az online nyelvtanulással?

Egy tantermi órán számos olyan feladattal találkozhatunk, melynek segítségével megmozgathatjuk a résztvevőket. Több játékos mozgásos feladat áll a tanárok rendelkezésére, de mit tehetünk akkor, ha online óra keretein belül, a világhálón zajlik a tanítás? Ott kevésbe tudjuk a mozgást kivitelezni, és elég furcsa is lenne, ha arra kérnénk a résztvevőt, hogy szaladjon körbe a helyiségben.

Lássunk néhány ötletet, hogyan tudjuk mégis a mozgást beépíteni az ilyen típusú órába, és ezzel együtt a hatékonyabbá tenni a tanulást.

Már egy kisebbfajta mozgás is felébreszti energiánkat.

Vegyünk egy stressz labdát a kezünkbe, az egyszerű nyomkodás is csodákra képes. Ha pedig a labdát egyik kezünkből a másikba dobjuk, sokkal hatékonyabban tudunk koncentrálni és megjegyezni dolgokat.

A jóga pozitív hatásáról is sokáig beszélhetnénk, de beszéd helyet próbáljuk ki az egyszerű ujjgyakorlatokat, és megtapasztalhatjuk, hogy az egyes pozíciókhoz társított szavak, nyelvtani jelenségek, mennyivel könnyebben megragadnak.

Alapvetően már az is sokat lendít tudásunkon, ha nem szavakban, hanem kifejezésekben, úgynevezett chunkok-ban gondolkozunk. Rendeljünk gesztusokat kifejezésekhez, máris más úton is segítettük előrehaladásunkat.

Ha együtt dolgozunk a tanítvánnyal egy online órán, szöveg-feldolgozásos feladatokban igaz-hamis kérdésekre a választ akár kézfelnyújtással is lehet jelezni. Már önmagában a mozdulat energetizálhat, másfelől bizonyos információk könnyebben rögzülhetnek.

Számtalan feladattípusnál használhatunk akár dobókockákat is. Maga a dobás felélénkít, illetve a számokat össze lehet kötni, szavakkal, nyelvtani jelenségekkel. Számos mozgásos feladat létezik, melyekkel kiegészíthető a tanulási folyamat, fejleszthető a kreativitásunk, és ami nagyon fontos, sikerélményben lesz részünk, ezáltal önbizalmunk is növekszik.

Ha tetszett a cikk, és szívesen tanulnál Bernadettel, kattints IDE

További izgalmas tartalmakért kövessetek be minket Facebookon, Instagramon és LinkedInen!

Forrás: Claudia Böschel: Fremdsprache in Bewegung, Variadu- Verlag, Fürth, 2015

Ezek is érdekelhetnek

Nincs több fordítás! - Hogyan hozzunk létre egy második agyat egy idegen nyelven.
Tapasztaltál már ilyet korábban? Szeretnél mondani valamit a tanult nyelveden, de mindig úgy érzed, hogy először le kell fordítanod magyarról a mondatokat? Pedig, ha folyékonyan akarsz beszélni egy nyelven, akkor...
Hogyan értsük meg a különböző kultúrákat? 20 lefordíthatatlan szó.
Hogyan ismerjük meg a különböző kultúrákat? A héten 20 lefordíthatatlan szót hoztunk el Neked mindenféle nyelvből, amelyek olyan érzelmeket, fogalmakat vagy tapasztalatokat fogalmaznak meg, amelyeket magyarul nem lehet könnyen kifejezni....
A 10 leggyakoribb hiba, amiket lehet, hogy már te is elkövettél.
A mai blogposztban a 10 leggyakoribb hibáról szeretnénk mesélni neked a nyelvtanulásban. Ezek olyan hibák, amelyek sokkal nehezebbé teszik az emberek számára a hatékony nyelvtanulást. Ezt a 10 leggyakoribb hibát...