Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon
Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon

Blog

Ne az alapoktól kezdj?

nyelvtanulás alapjai

Miért nem érdemes az alap nyelvtani szabályoktól kezdeni a tanulást? A mai blogposztban egy olyan témáról olvashattok, ami számos idegennyelvet tanuló számára egy fontos kérdés. Hogyan vágjak bele az általam választott nyelv elsajátításába?

Sok nyelvtanuló úgy tapasztalja, hogy szinte lehetetlen elsajátítani a nyelvtan alapjait, az alapszókincset, és alapvetően bármit, ha egy új nyelv megtanulásáról van szó. Még annak ellenére sem megy sokaknak, hogy minden magyarázatot átolvasnak, a ragozási táblázatokból szókártyákat készítenek és így tovább.

Egy nyelv elsajátításának természetes rendje

Létezik egy úgynevezett Natural Order of Language Acquisition elmélet, amely nyelvelsajátítás természetes rendjét tárgyalja. Ez Steven Krashen egyik nyelvtanulási elve, ami egy természetes sorrendről szól, amely szerint elsajátítjuk az idegennyelvek szerkezetét.

Ha rákeresnél a Google-ben erre az elméletére, mindenféle anyagot találnál a témában. Hamar látnád, hogy egy meglehetősen vitatott témáról van szó. Találnál embereket, akik támogatják az elképzelést, de vannak olyanok is, akik kritizálják azt.

Az egyik kritika, hogy nyilvánvalóan, amikor egy angolul beszélő személy franciául tanul, akkor az angolul beszélő személy számára a francia nyelvtanulás természetes sorrendje más lehet, mint ha egy spanyolul beszélő személy tanulná ugyanezt a nyelvet. A spanyolajkú személy számára a természetes sorrend más lenne, hiszen őt befolyásolja a latin alapú nyelvekkel való ismeretség.

Természetesen ez mind igaz, azonban ez semmiképpen sem teszi kevésbé érvényessé az elméletet. Csupán azt jelenti, hogy van egy természetes sorrendje az elsajátításnak, ami eltérő lehet az anyanyelvtől és a tanulni kívánt nyelvtől függően.

Például amikor elkezdünk angolul tanulni, vajon a jelenidő melyik alakját fogjuk megtanulni előszőr? Előbb tanuljuk meg azt mondani, hogy „I go” vagy inkább azt, hogy „I’m going”? Fontos-e vajon, hogy a tanár úgymond meghatározza, hogy az első fejezetben ezt tanítja neked, a második fejezetben pedig azt. És a könyv 20. fejezetére a nyelv minden alapját elsajátítod.

Krashen véleménye szerint a nyelv ezen különböző aspektusait fokozatosan sajátítjuk el, mégpedig olyan sorrendben, amely mindenki számára többé-kevésbé azonos, az anyanyelvtől, a tanult nyelvtől és néhány más tényezőtől függően.

Ha sokat hallgatsz és olvasol, ha bővíted a szókincsedet, akkor a szókincset megint csak természetes módon fogod elsajátítani. Egyes szavak gyakrabban fognak előkerülni, mint mások, így különösebb erőfeszítés nélkül hamarabb elsajátítod őket.

Nem kell keresned egy listát a leggyakoribb 100-500 szóból. A számodra szükséges szavak folyamatosan meg fognak jelenni, és azáltal, hogy gyakrabban jelennek meg, valószínűleg hamarabb megjegyzed őket.

Nehezen elsajátítható “alapok”

Egy példa arra, hogy milyen nehéz elsajátítani valamit, amit általában nagyon korán megtanítanak az angolban, az a jelen idő egyes szám harmadik személyű alakja.

Mindenki már az elején megtanulja a szabályt, hogy:
I go
You go
He/she goes
We go
You go
They go

Tehát csak a jelen idő egyes szám harmadik személyében van S.

Ez nem egy nehéz fogalom. Amikor angolul olvasol, nem is fontos észrevenned hiszen nem befolyásolná a megértést. Beszéd közben azonban a kezdőknek nagyon nehéz megjegyezniük, hogy a jelen idő egyes szám harmadik személyében egy s-t kell használni és sok esetben el is rontják. Sok gyakorlás után azonban végül már zsigerből jön, nem kell gondolkodni rajta.

Ez a példa csak azt illusztrálja, hogy vannak bizonyos nyelvi szokások, amelyek elsajátítása hosszabb időt vesz igénybe.

Az alap a nyelvtanulásban olyan mint a kocsonya

Sokan mondják, hogy először az alapokat kell megtanulni, majd arra építeni. A nyelvtanulásban viszont ezek olyanok, mint egy kocsonya. Nehéz építeni az alapokra.

A nyelv inkább egy homályos dolog, amely egyre jobban tisztul miközben mi fokozatosan egyre több mindent megértünk. Végső soron csak az segíthet, ha hallgatunk, olvasunk és beszélünk. Szóval ne ostorozd magad, ha nem tudod elsajátítani az alapokat, koncentrálj arra, hogy élvezd a nyelvet, és kezdj beszélni már az első órától kezdve.

Ha tetszett a cikk, és szívesen tanulnál bármelyik oktatónkkal, akkor kattints IDE.

További izgalmas tartalmakért kövessetek be minket Facebookon, Instagramon és LinkedInen!

Források:

Kaufmann, S. (2023). When Learning a Language DON’T Study the “Basics” [YouTube Video]. In YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=B2zRk4PqMSA

Ezek is érdekelhetnek

Nyelvtanulás nomádként - miért fontos az idegennyelvek ismerete?
A helyi nyelv beszélése teljesen átalakítja az utazási élményt. A digitális nomádként való utazás közbeni nyelvtanulás kitágítja a világlátásodat, és létfontosságú készséget is jelent az eszköztáradban. Ma megmutatjuk, hogy miért...
Hogyan igazodjunk ki a magántanárok rengetegében? Interjú Schirrmacher-Gavallér Szilviával.
A héten Schirrmacher-Gavallér Szilviával beszélgettünk arró, hogy milyen magántanárt érdemes választaniuk a nyelvet tanulni vágyóknak. Hogyan találhatod meg a hozzád illő magántanárt? Mitől jó egy nyelvtanár és ez hogyan befolyásolja...
Mit tanulj az angolon túl? A 7 legjövedelmezőbb nyelv, ha az angolt már kipipáltad.
Mindenki tisztában van azzal, hogy egy-egy idegennyelv ismerete előre lendítheti bárki karrierjét. Sokan azt gondoljuk, hogy ha az angol nyelvet magas szinten beszéljük, akkor bárhol elboldogulhatunk. Bár ez valamilyen szinten...