Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon
Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon

Blog

A nyelvtanulás egészségesebbé tesz?

nyelvtanulás és egészség kapcsolata

A nyelvtanulásnak számos előnyét ismerjük. Biztos te is fel tudnál sorolni közülük párat, azt azonban mi se tudtuk, hogy a különböző idegennyelvek ismeretének az egészségünkre is pozitív hatása lehet. Mai blogposztunkban ezzel a meglepő következménnyel ismerkedünk meg.

Miért tanulunk nyelveket?

Miért tanuljak angolul? Ezt a kérdést manapság nem sokan teszik fel maguknak, ugye? Az angol valószínűleg a világ lingua francája lesz, bár talán már most is annak nevezetjük. Ma az angol a legszélesebb körben használt nyelv az újság-, könyv- és szakirodalmi kiadásban, a nemzetközi távközlésben, a nemzetközi kereskedelemben, a tömegszórakoztatásban, a diplomáciában és természetesen az interneten. A nem angol nyelvű országok vezető egyetemein ma már több mint 8000 olyan kurzus van, amelyet teljes egészében angol nyelven oktatnak. Tehát a magunkfajta, nem angol anyanyelvű emberek számára úgy tűnik, hogy ha lépést akarunk tartani a világgal, legalább egy idegen nyelv, nevezetesen az angol megtanulása elengedhetetlen. Azért tanulunk angolt, hogy jó állást találjunk, hogy sikeresebbek legyünk, vagy akár azért, hogy külföldre költözzünk.

Sokan, köztük én, a cikk írója is, kiskorom óta tanulok angolul. Eleinte csoportos és egyéni különórákra jártam, majd gimnáziumban nyelvi előkészítő osztály keretében volt lehetőségem angolul tanulni. A csoportos angolórák bevezető alkalmain, mindig megkérdeztek minket, hogy miér szeretnénk angolul tanulni. A válaszok, amelyeket általában mondtunk, többé-kevésbé hasonlóak voltak. A válaszok megosztása előtt azonban érdemes lehet minden olvasónak kicsit visszaemlékezni a múltra. Gondoljatok arra az időre, amikor először kezdtetek el idegen nyelvet tanulni. Ti emlékeztek arra, hogy miért? A diáktársaim a következő válaszokat adták, és sokan elismerték azt is, hogy a nyelvtanulás általában véve jót tesz az embernek:

  • ″A szüleim kényszerítenek rá.″,
  • ″Meg akarom érteni a közösségi média tartalmát.″,
  • ″Utazni akarok.″,
  • ″Jó állást akarok kapni.″

De ha megállunk és belegondolunk, a munka, az utazás, a jó jegyek az iskolában, a filmnézés mind csodálatos, nemes okok az idegen nyelv tanulására, de vajon mindezt meg lehet-e szerezni anélkül, hogy ténylegesen tanulnánk? Szerintem valószínűleg igen. Ha egyetértünk ezzel az elképzeléssel, akkor csak egy kis gondolkodásra van szükség ahhoz, hogy megértsük, mit tehetünk valójában, még akkor is, ha nem értünk egy szót sem angolul vagy más idegen nyelven.

A mai technológiával például a szoftverek a másodperc töredéke alatt le tudnak fordítani egy egész weboldalt az anyanyelvünkre. Vannak olyan alkalmazások, amelyek szinte bármilyen, az okostelefon kamerája által rögzített szöveget képesek valós időben lefordítani, és a legtöbb médiát felirattal vagy hangalámondással tálalják, amely szinte azonnal elérhető a felvétel elkészülte után. Nem is beszélve azokról a szerencsésekről, akik angolul beszélő családba születtek. Nekik nem lesz gondjuk, nem igaz?

Hogy javíthatja a nyelvtanulás az egészséged?

És itt térünk vissza ehhez a homályos ″A nyelvtanulás jót tesz neked″ – És ez így is van! – kijelentéshez. Az idegennyelvek tanulása tényleg számos előnnyel járhat, többek között olyanokkal, amelyek javíthatják az életminőségedet, sőt, az egészségedet is. Ami egy szép bónusz azoknak, akik másért kezdték el tanulni az általuk választott nyelvet. Olyan ez, mint amikor a polcról leveszel egy csomag reggelire való gabonapelyhet, és ″ ingyenes matrica van benne! ″ mondatot veszel észre a dobozon.

Menjünk is tovább, és nézzünk meg közelebbről néhányat ezek közül az előnyök közül. Kezdjük azzal, hogy vizualizáljuk a fogalmakat, ami segít formát adni az elvont gondolatoknak, és egyszerűbbé teszi megértésüket. Képzeljünk el minden embert zenészként. Kezdjük valakivel, aki csak egy nyelvet beszél, valószínűleg Te is ismersz ilyen embert. El tudod képzelni őt lelki szemeid előtt?

Tegyük fel, hogy ez a személy a szülőhazájában született és nőtt fel, az anyanyelvén tudott boldogulni, legyen szó munkáról, utazásról vagy szabadidős tevékenységről. Most, ha még egy kicsit tovább vizualizálunk, és adunk ennek a személynek egy hangszert, bizonyos értelemben egy zenedobozhoz hasonlíthatjuk az agyát. Nos, hogyan működik a doboz? Megpörgeted a fogantyút, és varázslat történik. De az a baj a dobozzal, hogy csak egy dallamot tud játszani; a mechanizmus bele van ágyazva a dobozba, így a cseréje rengeteg munkát jelent. Ugyanazt a mozdulatot kell megismételni újra és újra.

A kétnyelvűeknek az egynyelvűekhez képest kétszer annyi választási lehetőségük van arra, hogy eldöntsék, hogyan adjanak át egy gondolatot, de ez nem ilyen egyszerű. Amikor a kétnyelvűek a célnyelvet használják, valójában mindkét általuk ismert nyelvet aktiválják. Ez azt jelenti, hogy a fejükben mindig folyik ez a verseny a két nyelv között. Folyamatosan készen kell állniuk arra, hogy az egyik nyelven válaszoljanak, és elnyomják a másikat. A zenedoboz helyett én egy magnót és két kazettát adnék nekik. Nem egészen hangszer, de zenélni is tud.

Na most, ha kétnyelvűek, akkor az anyanyelvi kazettájuk az, amit a legjobban ismernek. Attól függően, hogy mennyire jól tudod a második nyelvet, a másik lehet másodlagos. Tehát minden alkalommal, amikor le kell játszanod egy szót vagy kifejezést, időbe telik, amíg előveszed az anyanyelvi kazettát, behelyezed a másikat, majd megkeresed a keresett szót vagy kifejezést. Ráadásul néha elfelejted, hogy pontosan hol van, vagy egyáltalán rajta van-e ez a szó a szalagon. Minden egyes alkalommal, amikor ez a váltás megtörténik a mentális szalagok között, mentális erőfeszítést kell tenni. Ez egy gyakorlat, és mint minden gyakorlat, ez is egyre könnyebbé válik, minél többször csinálod, míg végül kívülről-belülről ismered a szalagot.

Minden egyes új nyelv megismerésével a hangszered is egyre kidolgozottabbá válik, mintha új billentyűket adnál hozzá a zongorához. Némelyiket jobban, némelyiket rosszabbul tudod, de minden egyes váltással egyre folyékonyabban beszélsz, és ahogy egy újabb harmadik, negyedik nyelvet tanulsz, egyre gyorsabban elsajátítod. Megérted a nyelvek esetleges közös logikáját, és a következő idegen nyelvvel nagyobb eséllyel győzöd le a beszéd akadályait. És ez a szellemi erőfeszítés átragad az életed más területeire is, megnyitja az elmédet a nagyobb lehetőségekre, és felkészít az esetleges kihívásokra. És ez nem csak azokra igaz, akik korán elkezdtek nyelvet tanulni.

Így van! Még ma elkezdhetsz tanulni egy új nyelvet, és élvezheted annak minden csodálatos előnyét. Még közvetve is befolyásolhatja az életedet, új utakat nyithat számodra. Az agyunk válogatós, az agyunk szereti az új dolgokat; az újdonságért cserébe megkapjuk azt a szép kis dopamin jutalmat.  Általában, amikor valami újat tanulunk, az agyműködést fokozó előnyök csökkennek, amint eljön az heuréka pillanat. Például meg akarsz tanulni biciklizni; elkezdesz próbálkozni, mész, és nagyszerű érzés, de amint belejössz, már nem ugyanaz az elégedettség-érzés önt el, mint régebben. Csak mész.

De ez nem történik meg, amikor idegen nyelvet tanulsz. Ehelyett az agyadnak folyamatosan dolgoznia kell, folyamatosan tervezned, koncentrálnod kell és döntéseket kell hoznod, minden nap egy tanulási nap, soha nincs vége, ami egyszerre lehet csodálatos és frusztráló is. Én már régóta tanulok angolul, és még mindig követek el hibákat. És még mindig vannak olyan szavak, amelyeket nem ismerek.

Nem csak a diákok, hanem a nagy talapsztalattal, nyelvészeti diplomával rendelkező angolt, mint idegennyelvet beszélők is találkoznak számukra ismeretlen szavakkal. Daria Zaikovskaia dolgozott már tévésorozat-fordítóként és nyelvtanárként is. Egy előadásában viszont az alábbi történetet mesélte:

„Nem is olyan régen néztem egy brit csatornát, és egy viccben megláttam a „satsuma” szót. Természetesen nem értettem a viccet. Soha nem hallottam és nem is láttam ezt a szót. Abban a pillanatban szinte dühösnek éreztem magam az angolokra, akik úgy döntöttek, hogy átveszik ezt a szót a nyelvbe, csak hogy megnehezítsék az életemet. De azért feljegyeztem magamban; úgy tűnik, ez egy olyan gyümölcsfajta, mint a mandarin a tangerine vagy a clemetine. Soha nem tudom megkülönböztetni őket, hiszen magyarul mindhármat magdarinnak hívjuk.”

Az agyunk szeret büszke lenni, szeretjük a teljesítményt, szeretünk a legjobbak lenni, és ez a legjobb fajta teljesítmény, mert nem versenyszerű. Az egyetlen ember, akit megpróbálsz felülmúlni, az te magad vagy, és minden egyes új szó, kifejezés és mondat győzelmet hoz neked. Nem kell, hogy nagy győzelem legyen. Lehet olyan kicsi is, mint egy idegen nyelvű vicc megértése. Soha nem lehet túl korán tanulni, és soha nem lehet túl későn.

Ha tetszett a poszt és szívesen tanulnál velünk, akkor kattints IDE.

További izgalmas tartalmakért pedig kövessetek be minket Facebookon, Instagramon és LinkedInen! Boldog új évet kívánunk mindenkinek!

Forrás:

Daria Zaikovskaia (2022). The Health Benefits Of Learning a Foreign Language | Daria Zaikovskaia | TEDxOulu [YouTube Video]. In YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=wiRhY8TU9qQ&t=148

Ezek is érdekelhetnek

Nincs több fordítás! - Hogyan hozzunk létre egy második agyat egy idegen nyelven.
Tapasztaltál már ilyet korábban? Szeretnél mondani valamit a tanult nyelveden, de mindig úgy érzed, hogy először le kell fordítanod magyarról a mondatokat? Pedig, ha folyékonyan akarsz beszélni egy nyelven, akkor...
Hogyan értsük meg a különböző kultúrákat? 20 lefordíthatatlan szó.
Hogyan ismerjük meg a különböző kultúrákat? A héten 20 lefordíthatatlan szót hoztunk el Neked mindenféle nyelvből, amelyek olyan érzelmeket, fogalmakat vagy tapasztalatokat fogalmaznak meg, amelyeket magyarul nem lehet könnyen kifejezni....
A 10 leggyakoribb hiba, amiket lehet, hogy már te is elkövettél.
A mai blogposztban a 10 leggyakoribb hibáról szeretnénk mesélni neked a nyelvtanulásban. Ezek olyan hibák, amelyek sokkal nehezebbé teszik az emberek számára a hatékony nyelvtanulást. Ezt a 10 leggyakoribb hibát...