Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon
Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon

Blog

Nyelvtanulás nomádként – miért fontos az idegennyelvek ismerete?

digitalis nomad

A helyi nyelv beszélése teljesen átalakítja az utazási élményt. A digitális nomádként való utazás közbeni nyelvtanulás kitágítja a világlátásodat, és létfontosságú készséget is jelent az eszköztáradban.

Ma megmutatjuk, hogy miért érdemes nyelveket tanulnod nomádként utazva, hogyan döntsd el, melyik nyelvet tanulod meg először, tippeket adunk az utazás közbeni nyelvtanulás elkezdéséhez, és módszereket mutatunk be a nyelvtudásod szinten tartásához, miután új helyre költöztél.

Miért érdemes nomádként nyelveket tanulnod?

1.TÖBB ÜZLETI LEHETŐSÉG

A távmunkával több mint valószínű, hogy nemzetközi szinten kommunikálsz. Egy új nyelv elsajátítása gyorsabbá és hatékonyabbá teheti az üzletet a nagy és összetett piacokon, mivel nemcsak a kommunikáció megkönnyítését jelenti, hanem egy kultúra megértését is.

Ez segíthet átérezni nemzetközi ügyfelei kihívásait és munkamódszerét. A digitális nomádok számára különösen fontos, hogy a helyi nyelv ismerete révén sokkal könnyebbé válik a kapcsolatépítés. Az utazás közbeni nyelvtanulás emellett rugalmasabbá is tesz, mivel megnyitja a lehetőségét annak, hogy a világ több pontján is dolgozhass.

2. IDŐT ÉS PÉNZT TAKARÍTHATSZ MEG

Minél jobban ismered a helyi nyelvet, annál egyszerűbben tudsz majd utazni. Ez hasznos lehet a helyi közlekedési rendszerben, a bevásárlás közben és a szálláshelyek világában való eligazodáshoz is. Ha minden más nem sikerül, akkor legalább képes leszel kommunikálni a helyiekkel útbaigazításért!

A helyi nyelv ismerete szinte védelmet nyújt a turistacsapdákkal szemben, és lehetővé teszi, hogy körülnézz, összehasonlíts és alkudozz a jobb lehetőségekért. Ezért gyakran érezhető a siker és a függetlenség, valamint az, hogy a döntések felett nagyobb kontrollt gyakorolhatsz.

3. TÁGÍTJA A LÁTÓKÖRÖD

Egy új nyelv elsajátítása az első lépés egy szélesebb és változatosabb társasági kör kialakításához. Lehetővé teszi, hogy több emberrel kommunikálj, több történetet hallj, és utazás közben mélyebb szinten kapcsolódj a helyiekhez.

Ha haladó szintre viszed a nyelvtanulást, megnövelheted a lehetőségét annak, hogy életre szóló barátságokat köss világszerte, ahelyett, hogy az utazásaid során a helyiekkel való véletlenszerű találkozásokra bíznád magad. Ha szeretnéd a gyakorlatba átültetni a tanultakat, és anyanyelvi beszélőkkel szeretnél kapcsolatot teremteni, akkor nézd meg a Tandem alkalmazást. A Tandem a nyelvtanulók és lelkes utazók globális közössége, ahol bármikor és bárhol kapcsolatba léphetsz anyanyelvi beszélőkkel. Már az utazás előtt ismerkedhetsz, a megérkezés után pedig megtalálhatod a közeledben lévő tagokat, vagy kereshetsz nyelvcserepartnereket a következő úticélodon is. A Tandem nem csak a nyelvgyakorlásról szól, hanem új kultúrák megismeréséről és tartalmas beszélgetésekről is a világ minden tájáról származó emberekkel.

4. MUTASS TISZTELETET A HELYIEK IRÁNT

Még ha nem is az a célod, hogy folyékonyan beszélj, az utazóktól elvárt minimum, hogy ismerjenek néhány alapvető szót és kifejezést, például a hellót, a kérem és a köszönöm szavakat. Az alapok elsajátítása nem igényel túl sok időt és erőfeszítést, de nagyon pozitív hatással van a helyiekre, ha látják, hogy időt szántál a nyelvük megtanulására.

MILYEN NYELVET TANULJAK MEG ELŐSZÖR?

Ha már nomád életet élsz, érdemes a helyi nyelvvel, majd a következő célállomáson beszélt nyelvvel kezdeni. Ha azonban még csak most vágsz bele a nomád életstílusba, itt van néhány tényező, amit érdemes megfontolnod.

Minél jobban kötődsz egy nyelvhez vagy ahhoz az országhoz, ahol beszélik, annál jobb. Akár üzleti kapcsolataid, akár családod vagy barátaid vannak külföldön, mindez jó indok lehet arra, hogy időt fektess a nyelvtanulásba.

Ha tudod, hogy egy nyelv népszerű és széles körben beszélik, akkor ez növeli a motivációdat a nyelvtanulásra. Jó példa egy ilyen nyelvre az angol. A spanyol is egy másik nagyszerű lehetőség, mivel sok országban beszélik, a kínai nyelvvel együtt, amelyet több mint egymilliárd ember beszél.

Az alapján is eldöntheted, hogy milyen új nyelvet tanulj meg, hogy melyik nyelv vagy nyelvek hasonlítanak leginkább a sajátodhoz. A nyelvek családokba rendeződnek, és ugyanolyan eredetűek, mint mások, így teljesen ésszerű olyan nyelvet választani, amely már meglévő ismereteinkre épül.

Ha például olasz anyanyelvű vagy, könnyebb lehet, ha legközelebb a spanyolt tanulod meg. Így gyorsabban haladhatsz előre, és ez motiválhat a tanulás folytatására.

Ha tetszett a cikk, és szívesen tanulnál bármelyik oktatónkkal, akkor kattints IDE.

További izgalmas tartalmakért kövessetek be minket Facebookon, Instagramon és LinkedInen!

Forrás:

Cynthia. (2019, July 26). Learning a new Language while Traveling. Journal of Nomads. https://www.journalofnomads.com/learning-a-new-language-while-traveling/

Ezek is érdekelhetnek

Nincs több fordítás! - Hogyan hozzunk létre egy második agyat egy idegen nyelven.
Tapasztaltál már ilyet korábban? Szeretnél mondani valamit a tanult nyelveden, de mindig úgy érzed, hogy először le kell fordítanod magyarról a mondatokat? Pedig, ha folyékonyan akarsz beszélni egy nyelven, akkor...
Hogyan értsük meg a különböző kultúrákat? 20 lefordíthatatlan szó.
Hogyan ismerjük meg a különböző kultúrákat? A héten 20 lefordíthatatlan szót hoztunk el Neked mindenféle nyelvből, amelyek olyan érzelmeket, fogalmakat vagy tapasztalatokat fogalmaznak meg, amelyeket magyarul nem lehet könnyen kifejezni....
A 10 leggyakoribb hiba, amiket lehet, hogy már te is elkövettél.
A mai blogposztban a 10 leggyakoribb hibáról szeretnénk mesélni neked a nyelvtanulásban. Ezek olyan hibák, amelyek sokkal nehezebbé teszik az emberek számára a hatékony nyelvtanulást. Ezt a 10 leggyakoribb hibát...