Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon
Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon
FullSizeRender

Küzmös Dóra

holland nyelvoktató

A Debreceni Egyetem Néderlandisztika szakán, majd Fordító és Tolmács Mesterképzésén végeztem tanulmányaimat. Ezidő alatt minden alkalmat megragadtam, hogy minél több időt töltsek el anyanyelvi környezetben, annak érdekében, hogy minél tökéletesebben elsajátítsam a holland nyelvet. Így több félévet is tanultam a belgiumi Leuveni Katolikus Egyetemen, nyári egyetemeken is részt vettem, illetve egy félévet gyakornokként is eltöltöttem Brüsszelben. 

A tanítással még az egyetemi éveim alatt elkezdtem foglalkozni, és ezt igazából egy kedves ismerősömnek köszönhetem, aki hozzám fordult segítségért. Amikor elkezdtem vele tanulni, akkor fogalmazódott meg bennem, hogy én ezt szeretném csinálni, így belevágtam. Miután elvégeztem az egyetemet, rövid ideig a Debreceni Egyetem Néderlandisztika Tanszékén is dolgoztam holland nyelvtanárként, majd hamar a multicégek világába csöppentem, ahol szintén napi szinten használom a holland nyelvet, de a tanítás továbbra is része maradt a mindennapjaimnak.

Az órákat mindig egyéni igényekhez igazítom. Fontos számomra, hogy tudjam, mi a diák célja, mik a tervei a jövőben a nyelvvel és mire szeretné leginkább fektetni a hangsúlyt. Az óráimon minden esetben nagy szerepet kap a beszédkészség fejlesztése, mivel tapasztalatom szerint általában ez a legnehezebb része a nyelvtanulásnak, mivel nincs elég lehetőség az idegen nyelv aktív használatára. Emellett a helyes nyelvtan elsajátítását is elengedhetetlennek tartom, hiszen a megfelelő nyelvtani ismeret és bő szókincs kombinánciója a kulcs ahhoz, hogy tökéletesen ki tudjuk magunkat fejezni. De ahogy a beszédkészség fejlesztését, úgy a nyelvtanozást is igyekszek mindig változatos módon belecsempészni az órákba, így nem kell attól félni, hogy az óra száraz szabályok bemagolásáról fog szólni. A cél, hogy a nyelvtanulás igazi élmény legyen.