Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon
Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon

Blog

Tudatosság a nyelvtanulásban: tervezd meg 2023-at!

nylevtanulás tervezés

2023 már a nyakunkon van, így reméljük már Te is elkezdted tervezni a jövő évet. A mai blogposztban szeretnénk felhívni a figyelmed a tudatosság és a tervezés fontosságára a nyelvtanulásban is. Ha Te is felkészülten szeretnéd kezdeni a 2023-as évet, akkor mindenképpen olvasd végig posztunkat. Most különösen megéri, hiszen a cikk végén egy letölthető nyelvtanulási tervezővel is kedveskedünk neked az újévre.

Sokan előre terveznek üzleti célokra, közelgő határidőkre, eseményekre, munkahelyi találkozókra, fitneszre vagy étkezésekre. De tudtad, hogy a nyelvtanulási terv készítése valójában segíthet abban, hogy gyorsabban tanulj meg egy nyelvet?

Egy kutatás alapján a legtöbb megkérdezett ember azért nem kezd el nyelvet tanulni, vagy azért nem tanul meg használhatóan egy nyelvet, mert „nincs ideje”. A trükk azonban nem az, hogy több időnk legyen, hanem hogy több időt találjunk! Egy nyelvtanulási terv segítségével rendszerezheted az időbeosztásodat, és kiszűrheted azokat az időrabló szokásokat, amelyek nem járulnak hozzá a céljaid eléréséhez. Elhisszük, hogy sok elfoglaltságod van egy héten vagy akár egy nap, és hogy a hobbijaidra is szeretnél időt szakítani, viszont abban is biztosak vagyunk, hogy minden nap találsz minimum egy órát arra, hogy nyelvet tanulj.

Lássuk hát, hogy hogyan tervezd meg a nyelvtanulást:

1. lépés: Állíts fel célokat 2023-ra és minden hétre

A távlati éves célod mellet ne felejtsd el azt sem, hogy rövidtávú, heti céljaid is legyenek. Egy cél minél kisebb, annál könnyebben érheted el. Mindig koncentrálj arra, hogy konkrét, megvalósítható, releváns lépéseket tervezz meg, amelyek segítenek abban, hogy megtanulj egy nyelvet. Ezek az egyéb tevékenységek kiemelten fontosak lehetnek a heti 1-3 nyelvórádon túl. Fontos az is, hogy ne terheld túl magad, de az viszont nem baj, ha minden nap foglalkozol egy kicsit a célnyelvvel. Találj egy olyan tanulási módszert, amivel szívesen tanulsz napi szinten. Legyen szó 15 perc Duolingo-ról, sorozatnézésről, podcast hallgatásról, olvasásról vagy beszélgetésről anyanyelvi barátokkal.

Példa célokra:

  • Elolvasni 10 oldalt egy idegennyelvi könyvből
  • Egy sorozat 2 epizódját megnézni
  • Idegennyelvi beszélőtársat találni

2. lépés: Ellenőrizd az ütemtervedet

Miután kitűzted a kezdeti céljaidat, hasznos, ha előre megnézed, hogy mi szerepel a napirendedben minden nap. Reálisak voltak ezek a célok? Bele fog férni az összes olyan feladat, amit remélsz, hogy teljesíteni fogsz?

Néha úgy érezheted, hogy a célok és feladatok listája a fejed fölé telepszik. Ilyenkor ne feledd, hogy nem baj, ha arra törekszel, amiről tudod, hogy meg tudod csinálni, és néhány célt áthelyezel a következő hétre. A produktivitás nem azt jelenti, hogy mindent egyszerre kell csinálni. Teljesen rendben van, ha nem mindig a maximumra törekszel.

3. lépés: Válassz egy jutalmat

Elsősorban fontos kijelenteni, hogy a nyelvtudás már önmagában is egy ajándék, amiért megéri dolgozni. Használható nyelvtudással teljesen kinyílik a világ előtted és számos olyan lehetőség tárul eléd, amelyet enélkül nem érhettél volna el. Egy bármilyen apró vagy nagy ajándék azonban lehet, hogy még motiváltabbá tesz téged. Lehet szó egy új könyvről vagy egy kávéról is. Az a lényeg, hogy sose felejts el, hogy ez a jutalom olyasvalami legyen, amit élvezni fogsz, és tudod, hogy egy tanulással töltött héttel érdemelted ki.

Amit sose felejts el: a nyelvtanulással szokást építesz

A szokásokat idővel, apránként kell kialakítani. Az agyad idővel alkalmazkodni fog az új nyelvtanulási gyakorlatodhoz, és idővel egyre jobb leszel. Próbáld meg száműzni a maximalizmust, különösen akkor, ha a heti célkitűzéssel foglalkozol. Nem kell a legjobbnak lenned ahhoz, hogy jó legyél.

Végezetül egy nyelvtanulási tervezővel szeretnénk kedveskedni nektek, hogy könnyen meg tudjátok tervezni a heteteket. Töltsétek le vagy nyomtassátok ki.  

nyelvtanulást segítő tervező

Ha tetszett a poszt és szívesen tanulnál velünk, akkor kattints IDE.

További izgalmas tartalmakért pedig kövessetek be minket Facebookon, Instagramon és LinkedInen! Boldog új évet kívánunk mindenkinek!

Forrás:

Cable, K. (2022, January 3). Fluent Language Learning with Kerstin Cable. Fluent Language Learning with Kerstin Cable. https://www.fluentlanguage.co.uk/blog/5-steps-for-planning-a-productive-successful-language-learning-week

Ezek is érdekelhetnek

Külföldi továbbtanulás? Lássuk, hogy mit nyerhetsz azzal, ha más országban folytatod a tanulmányaidat.
Lassan elérkezik az egyetemi jelentkezések határideje, így érdemes még egyszer átgondolnod azt, hogy Magyarországon vagy külföldön szeretnél-e továbbtanulni, legyen szó alap vagy mesterképzésről. Ha neked nem releváns a téma, küld...
A mozgás és a nyelvtanulás kapcsolata - vagyis az agyunk a kapu
Mai blogbejegyzésünket Kocsorné Kovács Bernadettnek köszönhetjünk, aki a legutóbbi tréningje alapján a mozgás és a nyelvtanulás kapcsolatáról mesél nekünk. A cikket bátran ajánljuk oktatóknak és diákoknak egyaránt, hiszen mindenki tanulhat...
A nyelvtanulás egészségesebbé tesz?
A nyelvtanulásnak számos előnyét ismerjük. Biztos te is fel tudnál sorolni közülük párat, azt azonban mi se tudtuk, hogy a különböző idegennyelvek ismeretének az egészségünkre is pozitív hatása lehet. Mai...